Percussie uit Cuba en Zuid-Amerika

Cubaanse en Zuid-Amerikaanse percussie Cubaanse en Zuid-Amerikaanse percussie
Cubaanse en Zuid-Amerikaanse percussie | Jose Vindel Cubaanse en Zuid-Amerikaanse percussie | Jose Vindel
Pedrito Martinez Group Pedrito Martinez Group
Cubaanse en Zuid-Amerikaanse percussie | Jose Vindel Cubaanse en Zuid-Amerikaanse percussie | Jose Vindel
Cubaanse en Zuid-Amerikaanse percussie | Jose Vindel Cubaanse en Zuid-Amerikaanse percussie | Jose Vindel
Eric Velez Eric Velez

Dinsdag 20u tot 22u
Docent: José Vindel

» Data en Prijzen

Trimester 1
03/10/17 t.e.m. 19/12/17 | 14 lessen
€ 210
Trimester 2
09/01/18 t.e.m. 27/03/18 | 11 lessen
€ 165
Trimester 3
17/04/18 t.e.m. 26/06/18 | 11 lessen
€ 165
Volledig jaar
03/10/17 t.e.m. 27/06/18 | 36 lessen
€ 500
VIP lid
Toegang tot alle lessen
Exclusief masterclasses en Sysmo
Voor 1 persoon van 01/09/17 tot 30/06/18
€ 550

» Minder Info

We combineren de conga, de bongo, de cajon, de clave, timbales en andere Zuid-Amerikaanse percussie-instrumenten tot een kleurrijke shake van ritmes en stijlen. In dit samenspel kies je welk(e) instrument(en) je leert bespelen.

 

Afro-Cubaanse percussie:

De conga en bongo behoren tot de familie van Afro-Cubaanse percussie, en vinden hun oorsprong in de Caraïben en Latijns-Amerika. Andere veelvoorkomende instrumenten uit deze familie zijn de timbales, en handpercussie zoals de clave, guiro en maracas. De typisch zuiderse ritmes en warme klanken die we associëren met deze instrumenten kennen een rijke traditie en een grote variëteit aan speeltechnieken. Congas en bongos zijn uitstekend te combineren met andere instrumenten. Daarom vinden we ze ook vaak terug in hedendaagse muziek.

» Lees meer

 

Om de benaming ‘Afro-Cubaans’ te begrijpen moeten we enkele jaren terug in de geschiedenis. In 1920-1930 werden Afrikaanse slaven (vanuit Spanje) naar Cuba gebracht. De muzikale bagage die deze Afrikaanse slaven meebrachten werd vermengd met de Cubaanse cultuur. Vandaar dus de samenstelling Afro-Cubaans. In dezelfde periode werden ook de instrumenten die de slaven meebrachten ontdekt door jazzorkesten in New York. Dit leidde tot een nieuw muziekgenre genaamd latinjazz, dat tot vandaag nog wordt gespeeld. Ook in Cuba zelf ontstonden allerlei nieuwe muziekvormen door de vermenging van de inheemse cultuur met die van de immigranten. Cuba kent hierdoor een grote traditie van fantastische ritmes en feelings. Bekende grootmeesters in de Afro-Cubaanse percussie zijn o.a. Tito Puente en Giovanni Hidalgo.

Gedurende heel wat jaren vonden onder invloed van het embargo en politieke klimaat minder Cubaanse muzikanten hun weg naar hier om deze percussie te onderwijzen dan pakweg pure West-Afrikaanse percussie. Desondanks is de Cubaanse muziek nog steeds springlevend en beleeft zij sinds kort zelfs een wederopbloei doordat Cuba opnieuw beter bereikbaar is geworden en Cubaanse musici buiten hun land mogen spelen. Voor wie van de typische zuiderse sfeer houdt is het heerlijk om het speelgevoel van de congas en bongos te beleven.

» Minder tekst