Braziliaanse Percussie les

Braziliaanse percussie leren spelen

Hou je klaar om kennis te maken met de surdo’s, de agogo, de repinique, de caixa, de tamborim en de chocalho. Het zijn de Braziliaanse percussie-instrumenten die aan de hand van opzwepende ritmes de zwoele danseressen van het carnaval in Rio doen feesten. De repinique is het instrument dat de signalen aangeeft en zo de composities structureert. De caixa of Braziliaanse snare zorgt voor de snelle, dansbare cadans. De agogo’s zorgen voor de melodie. De surdo’s zijn de bastrommels en tegelijk het hart van de groep. De timba valt te vergelijken met een djembé. Dan is er nog de tamborim die het geheel extra polyritmiek biedt en als laatste de chocalho of shaker. 

Brazilian percussions imply a polyrhythmic way of playing that gives a great sense of community, of complementarity, and its complexity demands concentration and responsibility towards the group. Good music is our goal, but above all, it is the joy of learning, playing and improving as individuals and as a group. – Marcus Santos, Grooversity –

Previous
Next

Braziliaanse percussie les in Gent

Beginner
(Half-)Gevorderd

Verplaats de schuiver volgens je niveau

We organiseren terug nieuwe lessen voor beginners vanaf april 2020. Stuur een mailtje naar percussie@tambor.be en we houden je op de hoogte! Gelieve de cursus en je voorkeurs dag/uur te vermelden.

Indien je ervaring hebt met muziek, ritme en/of dans kan je ook een gratis proefles komen volgen bij de (half)gevorderden. Mogelijks kan je dan al aansluiten bij dit niveau.

De historiek van Afro-Braziliaanse percussie

De geschiedenis van de samba gaat ver terug in de tijd waarbij Afrikaanse, Europese en Arabische invloeden zich met elkaar vermengden. Het waren voornamelijk de Afrikaanse slaven die de muziek- en danstradities meebrachten die later tot de samba evolueerden. Daarom spreken we vaak over Afro-Braziliaanse percussie. Er bestaan heel wat subgenres van de samba, waaronder samba reggae, samba de roda, batucada, axé, enz. Binnen de Afrikaanse talen vinden we een aantal betekenissen van het woord samba, zoals ‘buikstoot’, ‘erg opgewonden zijn’ en ‘de heilige dans dansen’. Naast dit fantastisch genre spelen wij ook minder traditionele ritmes, zoals funk en drum’n’bass.

Scroll to Top