Cajon les

Cajon leren spelen

Een drumstel in een box is hoe we de Cajon eenvoudigweg kunnen beschrijven. Een Cajon is een houten kist met daarin gespannen snaren. Dit populair percussie-instrument vervangt natuurlijk niet volledig een volwaardige drum, maar naast de rijke klank waarbij een baskick, een snare en een hi-hit worden geproduceerd, heeft de Cajon een aantal grote voordelen. Een Cajon kan je moeiteloos meenemen en opstellen. Het is relatief makkelijk aan te leren, neemt niet veel ruimte in beslag en het leent zich perfect tot het samenspelen met andere instrumenten en muzikanten. Oorspronkelijk komt de Cajon uit Peru, maar tegenwoordig vinden we het terug in de meest uitéénlopende genres, van pop/rock tot Jazz, Flamenco, elektronische muziek, enz.

Previous
Next

Lessen in Gent

Donderdag 20u15-21u15

Lesdata: 6,13,20 feb
5,12,19,26 mrt
2,23,30 apr
7,14,21,28 mei
4,11,18,25 jun
Geen les op: 27 feb – 9,16 apr
Aantal lessen: 18
Lesgever: Simon Zweers en Marcos Della Rocha
Locatie: Ververijstraat 13c, 9000 Gent
Prijs: € 180

De historiek van de Cajon

De oorsprong van de cajon ligt in Peru. Wanneer dit instrument voor het eerst gebruikt werd is niet helemaal duidelijk. Wat we wel weten is dat de Cajon (uitgesproken als kachon) ontstaan is uit de slavernij en de armoede. Kisten met goederen werden tijdens de lange overtocht door de Afrikaanse slaven bespeeld en werden daarna gebruikt om danseressen aan land en veelal in de havens te begeleiden. Muziek is altijd een krachtig communicatiemiddel geweest voor mensen om zich te verenigen en boodschappen door te geven aan elkaar. 

Uit angst voor opstanden stelden de Spanjaarden tijdens de slavernij een verbod op alle muziekinstrumenten in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied in. Bij gebrek aan muziekinstrumenten gingen Afrikaanse slaven stiekem op houten kisten spelen. Dat hield het moraal hoog en er kon toch nog gecommuniceerd worden met elkaar. De houten boxen hadden een aantal voordelen – ze waren goedkoop, je kon er op zitten, er waren er veel van en nog veel belangrijker: ze zijn niet als muziekinstrument herkenbaar. Toen zaten er nog geen snaren in, deze werden pas later toegevoegd. 

Een Peruviaanse Cajon klinkt doorgaans vrij droog, terwijl een moderne Cajon een rijker snaregeluid heeft.  Aan de achterzijde van de Cajon bevindt zich een gat voor de akoestiek, waarin je tevens ook een microfoon kan plaatsen. Meestal bespeel je het met 2 handen, maar je kan ook één hand combineren met een brushstick of shaker in de andere hand. In de jaren ‘70 werd de cajon voor het eerst in Spanje geïntroduceerd door percussionist Manuel Soler van Paco de Lucia’s flamencogroep en werd zo verder bekend in de rest van de wereld.

Scroll to Top