Djembe les - Afrikaanse Percussie

Djembe leren spelen

De djembé vinden we voornamelijk terug in West-Afrika. In de Afrikaanse muziek staat het ritme voorop en wordt er energiek en vaak ook snel gespeeld. De les voor beginners is ideaal om djembé te leren spelen. We starten met trage ritmes en verdiepen ons stap voor stap in het samenspel. Verder ontdekken we de rijke tradities van de West-Afrikaanse percussie op djembé en douns.

Previous
Next

Cursus djembe in Gent

Er is een cursus djembé voor beginners en (half-)gevorderden.

Beginner
(Half-)Gevorderd

Verplaats de schuiver volgens je niveau

We organiseren terug nieuwe lessen voor beginners vanaf april 2020. Stuur een mailtje naar percussie@tambor.be en we houden je op de hoogte! Gelieve de cursus en je voorkeurs dag/uur te vermelden.

Indien je ervaring hebt met muziek, ritme en/of dans kan je ook een gratis proefles komen volgen bij de (half)gevorderden. Mogelijks kan je dan al aansluiten bij dit niveau.

Over djembe

De traditionele djembé wordt met de hand gemaakt. Een boomstam wordt uitgehold en bespannen met een dierenvel. Dit vel wordt via bespanning met een touw op de djembe bevestigd. Wij houden nog steeds van de originele, traditionele klank van een djembe, maar tegenwoordig worden djembés ook steeds beter fabrieksmatig geproduceerd.

Er zijn 3 basisklanken: de bas (toem), de toon (toe) en de slap (ta). Daarnaast kan een variëteit aan klanken geproduceerd worden door verschillende technieken en dempingen. Uitgaande van een djembegroep, waarbij er meerdere djembes tegelijk worden bespeeld, worden er vaak ook andere percussie-instrumenten gebruikt.

De doundouns of bastrommels zijn daarbij een vast gegeven. Shakers, bellen en zelfs handgeklap kunnen het geheel verder opfleuren tot een polyritmisch geheel. Meestal wordt er binnen een djembegroep uitgegaan van meerdere partijen. Traditionele ritmes bevatten verschillende partijen. De drie doundounpartijen (bespeeld door 3 spelers of als drumvorm door 1 speler) vormen een geheel dat structuur geeft aan het ritme, samen met één of meerdere begeleidingsritmes die op de djembe worden bespeeld. Daarbovenop komt de solopartij van een solist.

Traditionele ritmes hebben een aantal solozinnen die in de loop van de geschiedenis ontstaan zijn en van generatie op generatie werden doorgegeven. De solist voegt daar zijn eigen creativiteit aan toe door te improviseren. Hij of zij gaat als het ware communiceren met de douns, de begeleidingsritmes en de danseressen. Een aantal bekende termen zijn de appel (een roepzin die het begin of einde bepaalt), en de breaks (alle spelers spelen hetzelfde ritme). De chauffement (Frans voor opwarming) wordt in een versnellend tempo gespeeld en meestal dwars doorheen de andere ritmes.

Daarnaast zijn er de oorspronkelijke partijen waar naar wordt teruggekeerd, of kan er een nieuw stuk worden begonnen. Bij het spelen van de traditionele ritmes gaat het letterlijk om samenspel. De meeste ritmes zijn zo gecomponeerd dat de verschillende partijen als het ware door elkaar heen geweven zijn. Enkele bekende djembefola’s zijn: Babara Bangoura, Mamady Keita, Adama Dramé, Famoudou Konaté.

Scroll to Top