Taiko drum les

Taiko leren spelen

Hoewel Taiko gebruik maakt van eeuwenoude instrumenten, is het ondertussen doordrenkt met een hedendaagse ‘spirit’, en blijft de populariteit ervan toenemen, zowel in Japan als in de rest van de wereld. Taiko ontplooit zich in alle mogelijke richtingen als een volwaardige artistieke discipline die percussie en een fysieke work-out combineert tot een inspirerende beleving, zowel om te zien als om te doen.

Previous
Next

Taiko cursus in Gent

Beginner
(Half-)Gevorderd

Verplaats de schuiver volgens je niveau

Woensdag 19u-20u30

Lesdata: 5,12,19 feb
4,11,18,25 mrt
1,22,29 apr
6,13,20,27 mei
3,10,17,24 jun
Geen les op: 26 feb – 8,15 apr
Aantal lessen: 18
Lesgever: Steven Cools
Locatie: Bargiekaai 1, 9000 Gent
Prijs: € 270

De historiek van Taiko

De term Taiko  (vertaald als ‘hartslag’) wordt momenteel gebruikt voor de relatief moderne vorm van japanse drum voorstellingen (kumi-daiko), hoewel deze eigenlijk refereert naar de drums zelf. Hoewel het gebruik van deze Japanse drums al minstens 2000 jaar teruggaat, heeft de stijl waarin we Taiko vandaag de dag kennen een redelijk korte geschiedenis van ongeveer 65 jaar.

Zoals in zoveel andere culturen werden drums –naast communicatie- waarschijnlijk voor het eerst gebruikt op het slagveld om de vijand te intimideren en angst in te boezemen. Later werden de drums ook voor meer verfijnde culturele aangelegenheden gebruikt. Zo werden ze gebruikt in (boeddistische) ceremonies, een ‘religie’ die de drums meebracht vanuit China en Korea, waarna ze ook hun weg vonden tot de keizerlijke paleizen als hofmuziek (gagaku).

Later vinden we Taiko ook terug in een nieuwe stijl voorstellingen (kabuki) en in de shinto religie en bijhorende ceremonies als hulp bij gebeden en offers voor de goden. Daarnaast staat het geluid van de drums centraal op de verschillende kleurrijke dorpsfestivals. Hieruit  is een groot repertoire aan traditionele Taiko ritmes ontstaan die we ook vandaag nog terugvinden in hedendaagse opvoeringen (miyake). De methodes gebruikt bij het Taiko spelen werden generaties lang traditioneel van meester op leerling overgedragen (iemoto). 

Taiko zoals we het vandaag kennen, als imposant drumensemble, is een relatief nieuw fenomeen. In Japan alleen zijn er vandaag de dag 4000 groepen. Hiervan spelen sommigen enkel tijdens festivals met het oog op behoud van de traditie (hozonkai), maar een aantal zijn ondertussen ook internationaal bekend om hun artistieke performances.

Het was enerzijds Daihachi Oguchi van Osuwa Daiko die in 1951 het concept van ‘kumi-daiko’ in het leven riep (verschillende spelers die als ensemble op verschillende drums van verschillende formaten samen spelen) en van daaruit het nieuwe taiko verspreidde. Een andere mijlpaal was het oprichten van Za Ondekoza op het eiland Sado in 1969. Een groep toegewijde jongeren creerden daar een nieuwe vorm van taiko als manier van leven; rigoureuze training, zowel fysiek als muzikaal, en het leven als en in groep lagen aan de basis van krachtige Taiko voorstellingen die de wereld omver blies. In 1981 ontstond hieruit een van de nu bekendste taiko groepen, Kodo, die een internationale reputatie opbouwden door hun verspreiding van de krachtige “one earth” Taiko boodschap en hun fenomenale voorstellingen.

Scroll to Top